söndag 29 december 2013

Tävlingsprogram 2014

Hej. Här kommer tävlingskalendern för Ösgötadistriktet.

För klubbmedlemmar gäller dessutom följande datum.

Lördagen den 25 januari är det Km
Lördagen den 15 februari. Sommen runt.Tranås sportfiskeförening är arrangör.
Lördagen den 22 februari. Angeltävling för klubbmedlemmar 2 mannalag.
Mer information kommer på bloggen en vecka före Tävlingarna.

Mvh henry

Klicka på kalendern för större text.



torsdag 26 december 2013

Öringfrossa

Vi är snart framme i januari och vädret är fastlåst. Den envisa sydvinden gör att någon bärkraftig pimpelis lär vi inte få de närmaste veckorna. Undertecknad har i brist på is varit ute på Vättern två dagar i rad. Juldagen var vinden ok under förmiddagen men vid trettontiden gick sjön vit så det fick bli en halvdag på sjön. Annandagen tog jag med mig min dotters sambo ut då prognosen vad avser vinden såg lovande ut. Juldagen gav lax ,öring och röding  på rigg i djupintervallet 8-15 meter. Det skulle visa sig att samma fiske gällde även idag trots att fisket bedrevs på en helt annan del av sjön. Pluggar gav inget och apex fångade all fisk liksom igår. Vi fick uppleva ett makalöst öringfiske med öring i storleken 2,5-3,5 kg utöver lax och röding. Oftast brukar Vätternöringar vara magra men de vi fick var ovanligt runda. Krister var helnöjd och efter 4 timmar med sex fiskar i båten avbröt vi fisket och gav oss hem. Vättern är verkligen en pärla för oss fiskenördar.

Mvh Henry 




På väg ut Krister var bakom kameran.



Krister med Vätternlax samt öring.




Fem öringar och en lax

torsdag 19 december 2013

Decemberfiske

Här kommer en aktuell lägesrapport.
Tävlingskalender för pimpelfisket kommer jag att lägga ut om några dagar på bloggen. Utskick till vår klubbs medlemmar är på gång. Nya fiskeregler för Sommen för 2014 kommer att bifogas.
I december brukar den första isen på de mindre sjöarna lägga sig. Men i år får vi nog vänta till en bit in i januari. Lågtrycken står i kö ute på Atlanten och därmed pumpar sydvästvinden in värme. Pimpelskryllan får vänta ett tag till. Båtfiske får ersätta pimpelfisket. Undertecknad har varit på Vättern nu i December. Tyvärr har det blåst så några turer blev knappt två timmar långa. Krypa runt i båten på knäna för att ej ramla omkull är ju ingen höjdare.
Vätternfisket är helt beroende av vädret och speciellt vinden. Sjön är så stor så mer än 6 m/s är jobbigt. De senaste veckorna har det varit under 10 m/s nån enstaka dag .
De gånger jag varit ute har fisket varit bra. När vattentemperaturen är under 6 grader så verkar det som om fisken ej är så kräsen och speciellt Laxen tar oväntat stora beten. Däremot kan några meter upp eller ner vara helt avgörande för resultatet. Vid ett tillfälle fick jag all fisk från ytan ner till 5 meter. En vecka senare var det 10-15 meter som gällde.
Som bonusfångst har jag plockat upp fem kastdobbar!! på två turer. Sen landfiskarna gick över från nylonlina till flätlina har herrelösa dobbar ökat markant i antal. Jag har nog plockat upp ett 20 tal de senaste åren. Om någon är intresserad av att köpa några så hör av er.
Här under kommer lite bilder från de senaste veckorna.

God jul och gott nytt fiskeår önskar Henry






Fyra djupriggsspön väntar på fisk i på Vättern


Lax tagen på stor plugg fiskad på 12 m


Tre lovliga fiskar i båten.

torsdag 5 december 2013

Ovanlig fångst

Det är nu December och till helgen lovas kyla och snö. Så det lär bli bistert om man skall ut i båt.
Klubbmedlemen Stefan Hermansson besökte Vänern förra veckan. Lax, öring, gädda och nors bestod fångsten av. Att få en nors på yttrollad vobbler trodde jag var omöjligt. Men här under finns beviset. Hela trekroken är i munnen så huggt har den gjort.
Denna fångst är unik. Men jag tror ändå att den trollingfångade 5 kilosgösen som en rödingfiskare fick utanför Bölagrundet i Vättern för ett tiotal år sedan är snäppet värre. Fångstdjupet var 30 meter . Försök göra om det om ni kan.
Tur nog fanns det vittnen som såg gösen.

Mvh Henry




Stefan med norsen



Lovlig Vänernlax