tisdag 24 mars 2015

Årsmöte fredagen den 3 April 2015




Välkommen till

Årsmöte

med Malexanders Sportfiskeklubb

Fredagen den 3 April 2015 klockan 10.00 i Föreningshuset Malexander.

 
 
Vi skall då behandla verksamheten och ekonomin för 2014 samt informera och diskutera om klubbens verksamheter under våren och sommaren 2015 samt budget för 2015.
Vi bjuder på fika.
Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i möteslokalen.
Du är välkommen
 
Malexanders sportfiskeklubb


söndag 22 mars 2015

Solförmörkelse och stiltje på Sommen

Hej!

Smhi lovade regn och svag vind på fredagen. Undertecknad åkte till Malexander för ett pass på Sommen. Regnet uteblev och därmed blev dagen väldigt behaglig. På förmiddagen kunde jag se en blek sol i dimman. Solen täcktes delvis av månen under en 10 minuters period och ljuset försvagades så pass att det märktes. Jag har ett svagt minne av en tidigare solförmörkelse. Men om det var för 20 eller 30 år sedan kommer jag inte ihåg.

Om det berodde på tillfälligheter eller månen där uppe, men rödingarna var totalt ointresserade av allt som erbjöds denna dag. 5 gäddor blev dagens fångst. Ekolodet skvallrade om ett flertal rödingar som steg upp mot riggen för att sedan bara simma ner igen. Fisket är alltid en utmaning och att Sommens rödingar kan vara svåra att locka till hugg vissa dagar har jag upplevt förut.

Dagen bjöd på fågelsträck och öar som speglade sig i sjön. Det blev en minnesvärd tur med en sällan upplevd stillhet denna vinter. Inte så mycket som en krusning på ytan på fem timmar.

Information om klubbens årsmöte kommer på bloggen i veckan.

Här under kommer bilder från fredagen.

Mvh Henry


Kungsön

Fyra beten i sjön

En av 5 gäddor

söndag 15 mars 2015

Lax 8420 gr

 
Hej!
 
Klubbmedlemmen Ingemar Johansson och undertecknad gästade Vättern idag söndag. Att åka till Sommen och plöja runt i nattisen var inget alternativ. Solsken och ostvind var perfekt för fiske på östra sidan av sjön. Vi hade turen i dag att både hitta fisk samt beten som fungerade.
Ingen fisk tog djupare än 5 meter trots gassande sol och nästan stiltje periodvis.
15 - 20 meter som var ett bra fiskedjup för två dagar sedan var helt dött. När vi väl hittade ansamlingar av betesfisk på 20-25 m som läkte löjor upp till ytan så fanns rofisken på plats. Bästa djup för dagen var 0,5 m - 5 m och fart under 1,8 knop gällde. Fångsten bestod av röding, öring och lax. Efter att 17 fiskar hade synat båten kunde vi nöjda åka iland vid 17.20 tiden.
 
Mvh Henry
 

 
Lax 8420 gr



Ingemar njuter av vårvädret


Siklöjor i massor ända upp till ytan

lördag 14 mars 2015

Vårfiske


Hej!

Här kommer en lägesrapport. Våren gör framsteg men nätterna är fortfarande rejält kalla och isen bär fortfarande på de mindre sjöarna.
Klubbmedlemmen Wiktor Holstensson med fiskekamrat Marcus har under de senaste veckorna spinnfiskat gäddor i Bråviken och S:t Annas skärgård. Kustgäddorna står för närvarande i vikarna i väntan på lek. Fisket har varit riktigt bra med gäddor upp till 7,5 kg.

För min egen del har det blivit pimpelfiske varierat med trolling på Vättern. Lax ,öring och röding har sjön bjudit på. Vid solsken mitt på dagen har det varit svårfiskat och endast öringen har gillat läget under de ljusaste timmarna. Vätterns öringar visar upp ett stort antal variationer både vad avser antal prickar och kroppsbyggnad. Troligen är variationen ett bevis för att sjöns öringbestånd  har olika lekbäckar som sin födelseplats och att de är genetiskt åtskilda. Öringen kan stå över leken vissa år och därmed är konditionen på dessa fiskar optimal även vintertid gentemot de som lekt. Under leken tappar framförallt hanfiskarna rejält i vikt.

Toppfisken för öring under de senaste turerna har blivit en mager 5,6 kg som fick friheten åter för att kunna lägga på hullet till hösten. Längden var närmare 90 cm och i toppkondition skulle vikten varit över 8 kg.
Här under kommer bilder från den senaste veckan.

Med vänlig hälsning henry



Wiktor med fin fångst


Marcus med kustgädda



Öring med få prickar



Öring med fler prickar

söndag 1 mars 2015

Resultat pimpelkula Illern

Hej!

Niklas Klaar medlem i Tranås Sportfiskeförening bjöd med kort varsel in till pimpelkula på sjö Illern.
38 pimpelsugna kom till start. Isen var 15-20 cm och hyfsad kvalitetsmässigt sett.
Sjön visade sig innehålla tusenbröder med en medelvikt på 10-15 gr så det gick ett antal abborrar per kilo fisk. Det fyllde på väldigt långsamt i pimpeldunken och de som fick bonusfiskar på 200 - 400 gr drog verkligen en vinstlott.

Vi var fyra från Malexander SFK på plats. Undertecknad missade prispallen med 100 gr men
Jan -Åke Karlsson knep en 2:a plats i seniorklassen. Stefan Johansson en 4.e plats i samma klass.
Ingemar Johannson tog 2: platsen i veteran. Högsta vikten för dagen hade Henrik Bengtsson FK Knallen med 4486 gr.
Vädret var för dagen var solsken och 4 plusgrader. Vårväder med andra ord.

Mer info samt bilder här http://sportfiskeitranas.blogspot.se/

Mvh Henry



Glada prisvinnare från v. Stefan , Jan-Åke och Ingemar.