tisdag 29 mars 2016

Sommenöring 9,8 kg

Hej!
Vår klubbmedlem Roger Grip var ute häromdagen på premiärturen för i år på Sommen. Efter några timmars trollande löste ett spö ut tacklat med ett skeddrag. Redan den första rusningen visade att en stor fisk var på gång. Fisken kunde håvas och vikten blev fastställd till 9,8 kg vid en längd av 92 cm och omkrets på 55cm. Fisken avlivades då den blödde ymnigt. Roger har fiskat i Sommen i 35 år och fick nu sin drömöring. Stort grattis till fångsten!

Sommen har potential att producera öring runt och över 10 kg. Öringar över 10 kg  fångade på spö från sjön kan räknas till 1 per 20 år. Nätfångade öringar runt 15 kg har förekommit. Men då talar vi om 1 fisk per 50 år.


Henry





Kroken i underkäken visar att det var en hanfisk.

 
I båten.

fredag 25 mars 2016

C-G Andersson

Hej!
Vår klubbs sekreterare C-G Andersson avtackades idag på årsmötet. Han blev medlem i klubben 1985. Ledamot av styrelsen 1988 och sekreterare 1989.  C-G har alltid skött sitt uppdrag föredömligt och varit den som hållit ordning på oss övriga i styrelsen. Håkan Lindqvist kliver nu in och tar över sekreteraruppdraget. C-G har lovat att vara behjälplig i klubben även i fortsättningen vilket vi klubbmedlemmar är tacksamma för.
 
Henry
 
 

 
 
 C-G Andersson till vänster och vise ordförande Lars Adell

torsdag 17 mars 2016

Var är smålaxen?

Hej!

Vädret har varit bra för Vätternfiske den senaste tiden. Sjön har periodvis varit helt blank och det har varit riktigt behagligt. Rödingen har dominerat och de flesta av dem har varit lekfiskar. En snabbkoll i munnen avslöjar direkt om fisken lekte i höstas. Mörk i munnen och en aning röd på fenorna så blir det retur. Tendensen har varit att blankfiskarna har svårt att nå över 2,5 kg. Om någon fisk varit större så har det som regel varit en lekfisk. Skeddrag presenterade på nivån 12-17m har fungerat bra för rödingen.

Laxen har som vanligt tagit högt upp i vattenmassan och ytbeten är det mest gångbara. De laxar jag fått de senaste veckorna har endast gillat läget vid farter under 1,8 knop. Den låga vattentemperaturen sätter en klar gräns. Rödingen däremot har inget problem med fart upp mot 2,5 knop..
Det verkar som att de som trollat en bit ut i sjön har haft en större andel lax i fångsterna. För egen del fiskar jag oftast mer strandnära. Titta på ett tomt ekolod och konstatera att djupet är 100 m känns inte så inspirerande.
Under de senaste turerna har jag hittat nors på nivån 24-28 m som legat tryckt mot botten och oftast har det funnits rovfisk i anslutning till betesfisken.

Öringarna och smålaxen har varit sällsynta. Öringfisket brukar dra igång på våren när vattentemperaturen når upp över 5 grader. För närvarande är det 2,8-3,2 grader. Tre laxar under 60 cm på hela vinterhalvåret har jag fått. Det gör att jag undrar om det blivit något fel med de senaste utsättningarna. Det är något som inte stämmer. De flesta jag pratat med har samma erfarenhet. Jag hoppas att det bara är en tillfällighet annars lär laxen vara svår att få om något år på Vättern. Laxen blir ej långlivad i sjön. Kanske kan det beror på att de bildar rom eller mjölke och när lekmöjligheterna saknas tappar de i kondition och dör. Eller så är gullspångslaxen väldigt kortlivad.

Här under kommer några bilder från den senaste turerna.

Henry


 Spegelblankt och soldis.


Vårväder

 
Lekfisk som fick gå i retur.


Helt blank.













måndag 7 mars 2016

Årsmöte


 


Välkommen till

 
ÅRSMÖTE

 
FREDAGEN DEN 25 MARS 2016

klockan 10.00 i Föreningshuset Malexander

 

Vi ska då behandla verksamheten och ekonomi för 2015 samt

informera och diskutera klubbens verksamhet framöver

samt besluta om budget och aktuella val.

 
Vi bjuder på fika

 
Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i möteslokalen.

 
Du är välkommen

 
Malexanders Sportfiskeklubb

lördag 5 mars 2016

Matfisk

Hej!
Idag blev det svårt att välja fiske. Bra vindar för Vättern. Kula på Sätrasjön eller norsabborrar på Sommen. Men Jonny Andersson från Åtvidaberg som lockade med lunsabborrar drog mest.Vid 10 tiden var vi ute på isen. Jonny hade fått abborrar upp mot kilot i veckan så förväntningarna var stora. Jonnys hemmavatten leverade och vi fick uppleva ett otroligt fiske. Efter att tolvkroken blev rak körde jag med en 10 resten av dagen. Detta skulle visa sig vara ett bra val. Vi fiskade på 3 meterskurvan och stor abborre upp mot kilot blandades med 30-200 gr. Ett antal bonusgäddor och en missad gös på cirka 3 kg gjorde dagen extra minnesvärd.

Sångsvanar och havsörn såg vi i luften och dagen kunde ej bli bättre. Isen var 15-20 cm men dålig vid strandkanten. Kanske håller den en vecka till. Det är alltid något vemodigt över pimpelturerna på vårkanten när man inser att issäsongen lider mot sitt slut. Släpa på båt, bensindunkar, riggar, ekolod, spön o.s.sv är så mycket mer komplicerat än att ta med sig isborr och dunk ut på isen.

Här under kommer bilder från dagen. Glöm ej klubbens årsmöte fredagen den 25 mars.

Mvh henry


 
Jonny ser mer än nöjd ut


Kan abborrar bli mer välmatade ?

torsdag 3 mars 2016

Sommenrycket inställt

Hej!
Det finns tyvärr ingen is för tävlingsfiske på Sommen just nu.Vid Blåvik där tävlingen brukar starta var det öppet vatten förra veckan. Undertecknad kollad Sommenfjärden vid Krämarp i tisdags. Isen var cirka 15-20 cm och hård. Men två råkar gjorde det omöjligt att ha en pimpelkula som jag hoppats på i stället för Sommenrycket.
Vid tisdagens iskoll blev det lite fiske. På 20-22 m nivån fanns norsabborre modell mindre 50-150 gr.
För en och en halv vecka sedan var snittet betydligt större 150-500 gr på samma vatten. Då det verkar bli snö till helgen är nog djupfisket slut för den här säsongen. Med mindre ljus och med det faktum att vi är inne i Mars brukar som regel innebära att norsabborrarna blir mer pelagiska och svårare att hitta.


Henry