torsdag 30 april 2015

Norslek

Hej!
I slutet på april är norsens (Osmerus eperlanus L) lektid. En oansenlig fisk. Tunn som ett finger Trots sin litenhet (max 15 cm) är norsen en viktig fisk som föda åt flertalet rovfiskar. Många pimpelfiskare har nog hört begreppet norsabborre. Att norsen kan vara basföda för gös. röding, öring och lax vet nog de flesta ej om. Norsen närvaro i en sjö är helt avgörande för hela ekosystemet. En sjö utan nors är betydligt mindre produktiv vad avser stor rovfisk än en med nors.

I Sommen infaller norsleken i slutet på april och att norsstimmen i sin lek drar med sig öring och röding vet många sportfiskare om. Samma fenomen sker även i Vättern men kunskapen om norsen lekmönster där är ej lika känt.
Undertecknad har under några år letat norsansamlingar under april månad i Vättern. Lekplatserna har visat sig variera år från år beroende på vind och vattentemperatur. Platser som höll ofantliga mängder nors 2010 och 2014 under april månad  har i år varit helt tomma.

Vid en tur i tisdags eftermiddag betade jag av 1 mil strandremsa utan att hitta någon nors och därmed ej ett pet på något bete. Vid dagens tur (blåsigt så det ven om spöna) testade jag en helt ny strandremsa och hade lyckan att hitta nors och därmed rovfisk. Norsen låg packad på botten av ett djup av 14-21 m och  de var svåra att urskilja från botten. Men efter ett antal vändor över platsen avslöjade de sig och rovfisken fanns på plats några meter över stimmen. Turen gav 14 fiskar varav 10 var godkända längmässigt sett med en toppfisk på 6,7 kg (lax). Samtliga fiskar tog på beten presenterade på 9-15 meter vid en fart av 2,2 knop. Ytspön gav ej ett pet trots att de var helt överlägsna för två veckor sedan.Vättern har ryckte om sig att vara svårfiskad på våren.Men som sagt var hittar man betesfisk så kan fisket var riktigt bra.

Här under kommer bilder från dagen samt några fiskar från Svartån där fisket har kommit igång som vanligt med stigande vattentemperaturer.

Mvh Henry


Nors packade mot botten.


Fåprickig vätteröring.

 Norsätare
 
 
 
Svartåsutare

Färna

1,3 kg sarv


Flöte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar