söndag 27 juli 2014

Sommargös

Med de senaste veckornas värme har våra sjöars vattentemperatur stigit och gösen vaknat till liv ordentligt. Undertecknad har vistas i sommarstugan vid Åsunden några veckor och testat gösfisket vid olika tidpunkter på dygnet. Jag har under dessa veckor testat olika vobbler, fiskedjup och fart för att hitta den optimala kombiationen.
Vid några tillfällen har det blivit fiske från 10 tiden på förmiddagen till 15.00 tiden på eftermiddagen. Trots gassande solsken och ett klart vatten i sjön med ett siktdjup på 4-5 meter har gösen stannat kvar i de övre vattenmassorna . Om betet serveras rätt tar gösen villigt vobbler på nivån 9-12 meter mitt på dagen. Vid kvälls och nattfisket kunde däremot fisket bedrivas betydligt grundare.

Åsunden påminner i många stycken om Sommen men är ej så exploaterad. Sjön saknar sik och röding men har istället ett tätare fiskbestånd .Som regel är det väldigt lite trafik på sjön kvällstid och man kan uppleva en stilla solnedgång vid fisketurerna även under sommarens värmeböljor.
Jag har vid många tillfällen testat gösen i västra Sommen under Juli månad men det verkar som båttrafiken stör fisken och sjön blir därmed mer svårfiskad än Åsunden vid samma tid vad avser gösfisket.
Här under kommer bilder från Åsunden.

Mvh Henry



Gös fångad vid 13.00 tiden på 10 meter



Ekolodsbild från Åsunden kl 23.15



Eftermiddagsgösar



Göskväll vid Åsunden


Julifiske

Värmen kom i Juli efter en kall avslutning av Juni månad. Ytfisket i Vättern ebbade ut med den stigande vattentemperaturen. De laxartade fiskarna sökte sig ner djupare för att hitta kallt vatten. Vid några turer i början på Värmeböljan. Som jag gjorde ensam samt med sällskap. Hittade jag fisk ytnära på kvällen. Men tendensen var att vattnet blev för varmt. Ekolodet visade att fisken stannade på nivån 10-20 meter efter solnedgången.

Klubbmedlemmarna Ingemar Johansson och Jan-Åke Karlsson lyckades en kväll i början på värmeböljan hitta helt rätt på Vättern och fick fisk från 20.00 ända fram til 23.30 på nivån 1-3 m. Kvällfisket gav dem en upplevelse över det normala med cirka 20 st fiskar.

Med allt stabilare väder tog jag ett par turer till Svartån för att om möjligt hitta Sarv som var villig att smaka på bröd spetsat med arom och maggot. Vitfisken trivdes med värmen och de två turerna gav sarv, björkna, mört, färna och en asp. Toppfiskarna blev sarvar straxt över 1.2 kg.
Här under finns bilder från turerna

Mvh Henry




Ingemar med Vätternlax




Välmatad Vätternöring på 4,3 kg underst



Sarvhöljan


Svartåbrax. sarv under

lördag 19 juli 2014

Resultat abborrtävling


Malexanders Sportfiskeklubb

 RESULTAT ABBORRETÄVLING  2014-07-16

Väder: c:a 22 grader , 3-6 m vind solsken

Sju båtar team kom till start. Den sammanlagda vikten för varja båt gällde. Efter tävlingens slut visade det sig att mete och spinn med jigg gav flest abborrar antalmässigt. Men trolling med små vobbler gav en del matfiskar. Stort grattis til Team Lyckebo.
 
1.                   TEAM LYCKEBO  3.900 gr

                      ( Johan o Patrik Wahlqvist )

 

2.                   TALLVÄGEN 6  2.340 gr

                      (Mattias KLarlström,  Magnus Fridh )

 

3.                   SVÄRDSVIK  2.220 gr

                      ( Hans Olof och Lars Andersson )

 

4                    HENRY  1.780 gr

                      (Henry Hermansson )

 

5                    ÅKERBLOM OCH NAJADERNA   1.740 gr

                      (Karin Cassel , Sunnevi Salomonsson )

 

6                    UPPDRAGARNA   840 gr

                      ( Lars och Peter Adell )

 

7                    TEAM DI RANDIGE  540 gr

                      ( Mats och Hugo Lanshed )