tisdag 29 april 2014

Öringsjöar


Södra delen av Östergötland har 10 sjöar som har det gemensamt att samtliga håller öring på över 5 kg. Dessa är. Övre Föllingen, Nedre Föllingen, Åsunden, Ören, Skiren, Möckeln, Östra Lägern , Västra Lägern, En ej namngiven och Sommen.

Förutsättningarna är idealiska i samtliga sjöar. Klart vatten, nors och/eller siklöja och stora djup är det som avgör öringens tillväxt. För att öringen överhuvudtaget skall finnas är lekbäckar eller åar ett måste. I flera av ovan nämnda sjöar är lekmöjligheterna ofta begränsade p.g.a dålig vattenföring under öringens lektid i oktober och därmed är öringbestånden väldigt glesa.

Jag har under de senaste 20 åren letat öring i dessa vatten. Som regel får man lägga uppemot 10 fiskedagar per storvuxen öring. Men över en tjugoårsperiod är bommturerna glömda och endast de lyckad turerna finns kvar i minnet.

Den bästa perioden under året för att leta efter dessa fiskar är under våren fr.o.m att Forsythians och Körsbärträdens blommor slår ut och någon månad framåt.

För någon vecka sedan besökte klubbmedlemmen Ingemar Johansson och undertecknad en av dess sjöar. En heldags trollande gav en gädda på 8 kg samt ett påslag av öring. Fisken tog på ett av mina släpspön och gick direkt upp i luften och slet sig. Uppskattningsvis en 6 kilos fisk. Lite surt att tappa en sådan fisk efter två bommår på sjön.
Med 20 gradig värme och vårblommor i trädgården kunde jag inte låta bli att ta en korttur idag på ytterligare en sjö. Förhållandena är just nu idealiska. Efter en timmes fiskande tog en fisk på en hemmagjord plugg fiskad på 1 m. Fisken brakade iväg direkt efter hugget så gädda var uteslutet. Efter 10 minuter kunde jag håva en öring på 7150 gr med en längd på 80 cm. I magen på denna tjocka fisk fanns 11 siklöjor med en längd av cirka 17 cm. Otroligt att den överhuvudtaget högg. Den måste ha varit proppmätt!!
Jag sparade denna fisk då den var blank och välgödd.
Det var fem år och 1 timme sen jag senast fick en öring över 6 kg i denna sjö. Då var det en urlekt fisk som fick gå tillbaka för att föra generna vidare.

Här under kommer bilder från idag och två öringar på över 6 kg från ytterligare två sjöar tagna 2010 samt 2011.

Mvh Henry


Forsythia



Körsbär

Dagens öring 7150 gr blank och välgödd

Öring 2010

öring 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar