måndag 23 juni 2014

Juni 2014


Senare hälften av juni har bjudit på höstväder. De senaste veckorna har nordvästvinden varit svår. Gösfisket brukar vara på topp så här års. Men att fiska gös i mössa och flera lager tröjor är ej någon hitt. Klubbmedlemmen Ingemar Johansson och undertecknad har testat gösen på Ralången vid två tillfällen. Vi har upplevt fisket som segt med tre gösar vid bägge tillfällena. Topp 6,4 kg är inte illa men sjön brukar vara mer lättfiskad.

Klubbmedlemmen Stefan Johansson testade gösen i västra Sommen för en vecka sen. Fiskepasset gav ett  hugg vilket resulterade i en öring på 6,5 kg.  Att det går att fånga öring även i västra Sommen visar att öringbeståndet i Sommen verkligen har återhämtat sig efter ett antal år med ytterst få fångster.

Jag har för egen del lagt ner nästan all fisketid på Vättern de senaste veckorna. Ytfiske utan djuprigg har blivit den dominerande fiskemetoden. Öringarna har blivit fler och rödingarna färre.
Vid samtliga turer har det blivit Lax, Öring och Röding. Vid flera tillfällen har vinden varit svår men tendensen har varit att ju sämre väder ju bättre fiske.
Vid låg fart har det ej hänt något men när betena har dragits fram i 3,5-4 knop har det börjat hända saker.

Jag har testat och lackerat om vobbler för att finna den optimala färkombinationen för detta ytfiske i hög fart. Om färgkombinationen stämmer tar fisken vobbler med längd upp mot 12 cm.
Att fisken helt struntar i en vobbler med vit buk men glatt slänger sig över en med gul buk visar att små detaljer kan vara avgörande för resultatet.

Idag måndag åkte jag ut vid 15 tiden. Vinden var tillfälligt svag. Under de följande tre timmarna fick jag uppleva ett otroligt fiske. 7 Öringar, 3 Laxar och 2 Rödingar samt några bommfiskar blev resultatet. Fisken var i spannet 2,5 kg-7,5 kg. Helt otroligt! Jag sparade 2 laxar och 1 öring.
När nordanvinden tog i och sjön blev vit fick jag packa ihop. Det gäller att ej bli fartblind vid sådana tillfällen när allt stämmer. Synd bara att ej fler har fattat att fisket är på topp i Vättern just nu.
Toppfisken för dagen blev en lax på 7,5 kg. Troligen var det en fisk som i vintras vägde 4,5-5 kg. Tala om tillväxt.
Här under kommer lite bilder från den senaste veckan.

Med vänlig hälsning Henry



Ytspön väntar på fisk i en för tillfället lugn sjö.





Enda båten jag såg vid denna tur. En segelbåt.


Öring på 6,2 kg överst Lax under



1 öring överst lax under

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar