fredag 27 februari 2015

Vätterntest

Hej!

Två kortturer på Vättern har det blivit i veckan för undertecknad. Kvällsljuset just nu gör att fisken är aktiv fram till fram  17.30.  Det har blivit test av beten samt djup. För att se vad fisken väljer har jag under de senaste veckornas turer presenterat två beten med 1,5 m mellan dem. Skeddrag mot Apex och Plugg mot Apex. Två beten på 20 och 18,5 m två på 10 och 8,5 m samt två udda ytbeten.
Testet har visat att rödingen tar Apex före de övriga och laxen skeddrag och plugg före Apex om alternativet finns. Öringen däremot tar konsekvent det övre betet av två samtidigt presenterade.

Ingen fisk har tagit när farten varit över 1,8 knop.
Den låga vattentemperaturen på 2,8 grader sätter klart sin begränsning. Runt 1,4 - 1,6 knop har varit optimal. Toppfisken för de två turerna denna vecka blev en lax på 6,2 kg och för turen förra veckan lax på 6,4 kg.

Flera rödingar har glatt stigit från 30 - 35 m och tagit betet på 20 m. Detta beteende är typiskt för rödingen. Om betet serveras under fisken resulterar det som regel i att hugget uteblir.
Rödingbeståndet i Vättern har verkligen återhämtat sig under de senaste åren. Rödingen är nu den vanligaste fångsten vid trollingfiske.

Vinden har varit frisk men med 4 plusgrader har det varit förhållandevis behagligt på sjön.
Jag har sparat tre fiskar vid varje tillfälle. I morgon lördag blir det pimpelkula  på sjön Illern arrangerad av Tranås sportfiskförening. Efter det får pimpelskryllan vänta till nästa säsong. Isen tål nog inte en vecka till med nuvarande väderläge.

Här under kommer bilder från turerna.

Mvh Henry





Vanligaste fisken i Vättern vid trolling just nu.

Gropig sjö.


Röding och öring.


Lax och öring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar