lördag 14 mars 2015

Vårfiske


Hej!

Här kommer en lägesrapport. Våren gör framsteg men nätterna är fortfarande rejält kalla och isen bär fortfarande på de mindre sjöarna.
Klubbmedlemmen Wiktor Holstensson med fiskekamrat Marcus har under de senaste veckorna spinnfiskat gäddor i Bråviken och S:t Annas skärgård. Kustgäddorna står för närvarande i vikarna i väntan på lek. Fisket har varit riktigt bra med gäddor upp till 7,5 kg.

För min egen del har det blivit pimpelfiske varierat med trolling på Vättern. Lax ,öring och röding har sjön bjudit på. Vid solsken mitt på dagen har det varit svårfiskat och endast öringen har gillat läget under de ljusaste timmarna. Vätterns öringar visar upp ett stort antal variationer både vad avser antal prickar och kroppsbyggnad. Troligen är variationen ett bevis för att sjöns öringbestånd  har olika lekbäckar som sin födelseplats och att de är genetiskt åtskilda. Öringen kan stå över leken vissa år och därmed är konditionen på dessa fiskar optimal även vintertid gentemot de som lekt. Under leken tappar framförallt hanfiskarna rejält i vikt.

Toppfisken för öring under de senaste turerna har blivit en mager 5,6 kg som fick friheten åter för att kunna lägga på hullet till hösten. Längden var närmare 90 cm och i toppkondition skulle vikten varit över 8 kg.
Här under kommer bilder från den senaste veckan.

Med vänlig hälsning henry



Wiktor med fin fångst


Marcus med kustgädda



Öring med få prickar



Öring med fler prickar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar