söndag 30 juli 2017

Juli 2017

Hej!
Vi börjar nu närma oss slutet på Juli.  Vi som är fisketokiga har väl haft en hyfsad månad. Skall man summera månaden vädermässigt sett får det väl bli blåst. Det eviga blåsandet har rört om vattnet i våra större sjöar och något språngskikt har ej bildats.
Den pelagiska fisken har svarat med att stå ovanligt djupt för årstiden. Gösfisket har därmed varit svårt. Gösen är oftast ointresserad av det som bjuds om den befinner sig långt ner i vattenmassan. Någon enstaka kan trots allt gapa över en jigg som presenteras framför näsan. Trolling  brukar fungera bäst vid stabilare väderförhållanden då gösen har en tendens att gå mer ytnära.
Undertecknad har lyckats få en del gös på trolling och vertikalfiske men det har varit ett segt fiske.

Jag fick en förfrågan från Eric Carpholm om att provtrolla i en av Vildmarksfiskets sjöar. Målet var att se om en gösinplantering gett något resultat. Vi trollade runt i sjön och kunde snart konstatera att tillväxten av gädda var god. Jag anade att sannolikheten för att få  någon gös ej var så stor då fisken endast varit i sjön några år och troligen ej växt till en sådan storlek att de blivit pelagiska. Ekolodet däremot avslöjade fisk som stod bottenära på 6-7 m djup och denna tendens att alla beter sig lika är typiskt för gösen. Vi lyckades ej få någon gös men jag lovade att göra ett nytt försök i höst eller till nästa sommar. Dagen avslutades med en kilosgädda och när fisken var vid båten tyckte en 7-8 kg att det var en lämplig munsbit. Vi stod där något förvånade och jag lyckades med hjälp av kameran föreviga ögonblicket.

Abborren är nog  den fisk som minst påverkats av den blåsiga månaden. En trollingtur med 3 cm vobbler i en mer näringsrik sjö gav ett ovanligt bra resultat och cirka 20 st 200-700 gr fick följa med hem. Även en båtpimpeltur som Pelle Ernsth och jag gjorde häromdagen gav ett bra fiske och kräftabborrar på upp mot 8 hg fanns i fångsten. Flata hällar och stenbotten av ett djup på 5-7 m var de mest fångstgivande platserna och vi var  mer än nöjda med fisketuren.

Vår klubbs sekreterare Håkan Lindqvist har spinnfiskat i Sommen och fått en gädda på 7880 gr vid riktat fiske efter arten och dessutom en bonusfisk på 10 600 gr vid spinnfiske efter abborre! Grattis!
 Gäddfiskarna har tyckt att gäddfisket varit ovanligt svårt denna sommar och vinden är nog orsaken.

De som trollat efter laxartad fisk på Sommen pratar om ett något sämre fiske än normalt men en röding på över 5 kg har fångats och det blev retur på den fisken.

Här under kommer bilder från fisketurerna.

Klubbens nästa aktivitet är den
3 September då Sommenmästerskapet i båtpimpel avgörs. 09.00-15.00. Start samhället Sommen  08.00

HenryEn av få gösar

Kannibalen
Pelle

Kräftabborrar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar