lördag 20 juli 2019

20 juli

Hej!
Vi har nu passerat mitten av juli och den där riktiga värmeböljan har inte kommit än. Det mer varierade vädret har nog varit positivt för naturen. Vattnet i våra större klarvattensjöar har haft problem med att nå över 20 grader i ytan. Vid samma tid förra året låg vattentemperaturen på 27 grader i ytvattnet i centrala Sommen.

Trots den något ostadiga sommaren  har de som trolla efter röding i Sommen har fått fina fiskar. Störst denna säsong är en fisk på straxt över 7 kg. Fisken fick simma tillbaka.
Öringen i sjön var under april och maj villiga att ta yttrollade vobbler. Utifrån fångsterna kan man utläsa att öring beståndet utvecklas positivt. För 10 år sedan var de en sällsynthet i fångsten.
Jag fick för egen del 10 st på 11 turer i våras. 9 returnerades och en fisk tog jag hem.
Störst öring i år är nog klubbmedlemmen Kjell Karlsson fisk på över 8 kg. Den fick friheten åter och simmar vidare i sjön.

Värme och sommar ger nog de finaste fiskeupplevelserna. Att sitta på sjön en varm sommarnatt och fiska efter gös slår det mesta. Gösens intresse för det som serveras även dagtid fungerar i maj och juni. När vi kommer fram i mitten på sommaren börjar gösen bli allt mer kräsen i våra större klarvattensjöar och är då lättast att få under dygnets mörka timmar. De mer grumliga sjöarna i vårt närområde fungerar fisket bra även dagtid under hela juli månad. Men de större sjöarna brukar ge betydligt färre men större fiskar.

Bevis för detta fick jag natten mellan 19-20 juli. kl 17.00 började jag trolla och kunde snart konstatera att de flesta större ekon befann sig runt 8-10 m. Trots försök med beten på detta djup hände inget. Vid 22.00 tiden funderade jag på att avbryta då en envis vind fortfarande gjorde sig påmind. En halvtimme senare låg sjön blank. Perfekt för nattfiske. 12.15 var ljuset så svagt att paravanerna var svår att se. Det började knäppa i en rulle och första gösen bet i en vobbler. 20 minuter senare var nästa gös i båten. Jag avbröt fisket och åkte mot hamn i mörkret med månen som följeslagare.
En kattuggla hördes och förstärkte sommarnatten. Det är bara att vara tacksam över att man får vara med om upplevelser som denna natt erbjöd.

Värme utlovas framöver och några gösfiskepass får det bli om nu inte abborrfisket drar mer.

Klubbens nästa aktivitet är Sommenmästerskapet i båtpimpel den 8 september. Inbjudan kommer här på bloggen.

Henry



Julikväll

Daggös. 17.20 (extrem kondition)


Nattgös 20 Juli 12.20 och 12.40

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar