onsdag 21 augusti 2019

21 augusti

Hej!
De flesta har nu börjat jobba efter semestern. Vi får hålla till gode med helgerna eller kvällarna för att komma ut på sjön. I söndags var jag ute på östra Sommen och letade efter huggvillig abborre. Regnet vräkte ner periodvis och det skulle visa sig att båtpimplet fungerade. Fisken var nertryckt mot botten och abborrarnas pelagiska liv upphörde med det dåliga vädret. På 12 -14 m kurvan hittade jag huggvillig fisk och snittet var stort. Endast var 4 e abborre var under 200 gr. Toppfiskarna låg på 700 gr. En del av fångsten gav jag till Göran Edvardsson. Det är lättare att dra upp fisken än filea fångsten.
Endast klubbmedlemmen Kjell Karlsson var ute på sjön för utom undertecknad.. Han trollade och några mindre öringar gillade läget. Rödingarna lyste med sin frånvaro.

I går tisdag kväll efter jobbet blev det en tur till Svartån. Syftet var att hitta sarv. Jag ankrade 15 m från en grundbotten. Fisket skedde med presentation av betet (brödkula) på 70 cm över en 2 m gräsbevuxen botten. Jag har ofta fått fin fisk på detta ställe. Första timmen gav mört och mindre sarv. När solen låg vid horisonten dök de större fiskarna upp. Cirka 20 mörtar, 30 sarvar och en gädda på bröd blev resultatet innan mörkret kom vid 21.30 tiden.

Här under kommer bilder från kvällen.

Klubbens nästa akivitet är Sommenmästerskapet i båtpimpel den 15 september. Inbjudan kommer här på bloggen.

Henry


Sarvstället

 

Mindre fisk


Gädda på bröd


I håven.


38 cm 1220 gr



42 cm 1310 gr



torsdag 15 augusti 2019

15 augusti

Hej!
Nu börjar så sakteliga hösten närma sig. Väst och sydvästvind med nederbörd är ett tecken. Sommarens ljusa nätter tar slut. Nattfiske efter Gös börjar bli svårt då nätterna blir allt mörkare. För en vecka sedan fick jag en gös (80 cm) kl 10.55. Mörkret var totalt och pannlampa var ett måste.

Det börjar nu bli sjunkande temperatur i vattnet. Abborrarna som mest simmat pelagiskt i våra stora klarvattensjöar under sommaren börjar klumpa i hop sig. Hösten som närmar sig är en bra period för att båtpimpla abborre.
Av någon anledning söker de varandra och stimmen börjar bli tätare och de är lättare att komma till tals med. Sommaren tjuriga beteende då inget passar av det som serveras börjar förändras. Troligen är en lägre vattentemperatur orsaken.

Om man har lyckan att hitta abborre på hösten brukar det första beteendet vara att all fisk vill hugga som finns under båten. Efter en stund segar det ihop och traditionellt pimpel (pirk med trekrok) fungerar allt sämre. För att då få något brukar pirk med tafs och mormyska betat med mask, maggot eller öga fortsatt ge fisk.

Nu gäller det att presentationen av betet är rätt. Lyfta bete från botten, låta betet singla ner eller bara låta det hänga 3 cm över botten kan avgöra om det lockar till hugg. Oftast märks det snart vad som gäller. Vidare kan fisk på 8-10 m hugga vilt men någon meter djupare händer inget. Tendens är att ju grundare man lyckas hitta stimmen ju bättre fungerar fisket.

Här under kommer en beskrivning av tillverkning av bra krok för tafsfisket. Små detaljer ger oftast stor skillnad i fångsten. Det som fungera ena dagen kan vara hopplöst dagen efter. Så variation och testande är en del av fisket. Det är bra att prova mörkt. ljust. garn eller lim små förändringar kan vara avgörande för resultatet.

Hoppas detta som är skrivet här över ger fler intresse för båtpimplet. Vintrar med is lär bli en bristvara för oss i Östergötland i framtiden. Prognoserna pekar mot ett varmare och mer instabilt klimat vintertid.

Henry



När allt stämmer. Abborrar tagna på Kamasan K80 svart garn, guldskalle, (silver) agnat med abborröga.


Kamasan krok K80, svart garn. Guldskalle 4 mm och hake.
Guldskallen kan bytas mot Zinksänke som kläms fast


Böj försiktigt kroken uppåt


Trä på gulskallen och linda garn


Fixeras med sekundlim. Knyt 0,25 mm lina. kroken skall hänga i en ögla


10 cm tafs. 80 mm pirk


Variationer av krok 10, 8 och 6