torsdag 17 mars 2016

Var är smålaxen?

Hej!

Vädret har varit bra för Vätternfiske den senaste tiden. Sjön har periodvis varit helt blank och det har varit riktigt behagligt. Rödingen har dominerat och de flesta av dem har varit lekfiskar. En snabbkoll i munnen avslöjar direkt om fisken lekte i höstas. Mörk i munnen och en aning röd på fenorna så blir det retur. Tendensen har varit att blankfiskarna har svårt att nå över 2,5 kg. Om någon fisk varit större så har det som regel varit en lekfisk. Skeddrag presenterade på nivån 12-17m har fungerat bra för rödingen.

Laxen har som vanligt tagit högt upp i vattenmassan och ytbeten är det mest gångbara. De laxar jag fått de senaste veckorna har endast gillat läget vid farter under 1,8 knop. Den låga vattentemperaturen sätter en klar gräns. Rödingen däremot har inget problem med fart upp mot 2,5 knop..
Det verkar som att de som trollat en bit ut i sjön har haft en större andel lax i fångsterna. För egen del fiskar jag oftast mer strandnära. Titta på ett tomt ekolod och konstatera att djupet är 100 m känns inte så inspirerande.
Under de senaste turerna har jag hittat nors på nivån 24-28 m som legat tryckt mot botten och oftast har det funnits rovfisk i anslutning till betesfisken.

Öringarna och smålaxen har varit sällsynta. Öringfisket brukar dra igång på våren när vattentemperaturen når upp över 5 grader. För närvarande är det 2,8-3,2 grader. Tre laxar under 60 cm på hela vinterhalvåret har jag fått. Det gör att jag undrar om det blivit något fel med de senaste utsättningarna. Det är något som inte stämmer. De flesta jag pratat med har samma erfarenhet. Jag hoppas att det bara är en tillfällighet annars lär laxen vara svår att få om något år på Vättern. Laxen blir ej långlivad i sjön. Kanske kan det beror på att de bildar rom eller mjölke och när lekmöjligheterna saknas tappar de i kondition och dör. Eller så är gullspångslaxen väldigt kortlivad.

Här under kommer några bilder från den senaste turerna.

Henry


 Spegelblankt och soldis.


Vårväder

 
Lekfisk som fick gå i retur.


Helt blank.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar