måndag 18 september 2017

18 september

Hej!
Halva september har gått och fredningsområden i Sommen och Vättern gäller nu inför rödingens lek.
De första gula löven finns nu och skvallrar om att vi nu går mot kyligare tider. Öringarna i våra sjöar leker redan om några veckor. Vattnet i bäckar och åar kyls ner snabbt och därmed är början på oktober idealisk för artens lek. Flera små bäckar i södra Östergötland  har i år varit helt torrlagda och därmed har smolten dött. Men den senaste tidens regn har skapat möjligheter för de sjölevande öringarna att gå upp för en ny lek och förhoppningsvis klarar bestånden de senaste årens torka.

Hösten är på något vis en väntan på den första köldknäppen och den första 3 cm tjocka nyisen på våra små gölar. Pimpelfisket från is är en förmån som vi på nordligare breddgrader har. Det är helt fantastiskt att kunna gå på vatten.

På fiskefronten har jag fått rapporter om att fisket  i Vättern har säckat ihop och flera båtar har åkt hem utan ett pet på något bete. Vi som båtpimplar börjar nu märka att abborren så sakteliga börjar bli mer bottenbunden. Vattentemperaturen är nu 15 grader i våra sjöar och vid 12 grader brukar båtpimplet sätta igång på allvar.

Undertecknad blev övertygad i veckan av Pelle Ernst (medlem i Malexander och Forsrums Sfk) att vara med i Forserums båtpimpelserie . Medlemskapet kostade 100 kronor och jag åkte till Västra Lägern för att vara med i serietävling 1 av 4.
Vädret var idealiskt för båtpimpel. Svag vind och solsken. 17 deltagare fanns på plats från deras klubb. Tala om intresse!
Men fisken trodde fortfarande att det var sommar och därmed blev det lite knepigt att knäcka koden. Efter 1 timme och en 30 gr abborre i hinken kändes det ej så där värst bra. Jag lyckade dock plocka upp ett antal matfiskar pelagiskt den sista timmen. Vilket räddade upp det hela..
Mitt fiske (6680 gr) räckte till seger. info här. http://forserumssfk.se/
Nästa deltävling går på Åsunden vid Ulricehamn om två veckor. Det blir spännande att testa denna sjö. Känd för sitt gösfiske.

Här kommer en målning med pimpelfiskare på is som jag gjorde förra veckan.

Henry


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar