lördag 16 december 2017

16 december

Hej!
De mindre gölarna i södra Östergötland är nu täckta av ett tunt lager is med stöp på. Men det krävs någon natt med kyla innan de bär. Väderprognosen visar på mild luft i veckan så is premiären lär dröja
I brist på pimpelis fick det bli båtpimpel på östra Sommen fredag och lördag. Igår vad Göran Edvardsson med och dagen var kylig med 2 plusgrader och en måttlig vind. Vi började fiska vid 9.15 tiden. Efter 1 timme och endast ett bet på mitt bete kändes det som om min nygjorda 90 mm pirk kanske var väl stor eller var det så att det  skulle bli svårfiskat. Vid 10.30 tiden minskade dimman och det blev helt klart ljusare. Det skulle visa sig att abborrarna reagerade på det bättre ljusförhållandet. Pirkstorleken var ej bekymret utan ljusbristen. Fisket drog igång och ett bra djup var runt 20 m. Matabborrar upp mot 400 gr kom upp och Göran trivdes trots stelfrusna fingrar. Fisket varade till 13.00 tiden och dog helt när det börjad komma snöflingor i luften. Men vi åkte iland helt nöjda med cirka 9 kg matfisk.

I dag lördag följde Pelle Ernst med. Han som alltid åkt till Dalarna eller Jämtland i december för pimpelfiske. Båtpimplet drar nu mer och han skrattar själv åt allt bilåkande han gjorde förr om åren för att om möjligt få några kilo småabborrar på pimpel. Vi gav oss ut på en spegelblank sjö vid 9 tiden. I dag var det trots någon minusgrad  riktigt behagligt. Vi valde att fiska på ett för mig ofiskat område av sjön den här hösten. Vi hittade ganska omgående fisk på nivån 20-22 m och fisket var jämnt i flera timmar. På förmiddagen körde jag med ett ljust bete och senare under dagen fungerade mörkare beten bättre. Tendensen var att lugna rörelser cirka 1 dm över botten gav de större abborrarna. Dagen gav naturupplevelser över det vanliga. Spegelblank sjö, total tystnad, snö på bergen och en måsflock som höll oss sällskap hela dagen. De mindre abborrarna vi slängde ut var tydligen åtråvärda då måsarna knappt skyggade för båten. Nöjda åkte vi iland och åter igen gav båtpimplet en fantastisk fiskedag.

Henry
90 mm pirk och 40 mm tafs fungerade bra bägge dagarna


Göran rejält klädd för fisket


Båten är uppe på land idag lördag. Pelle plockar ihop spön


Lördagens fångst 16 kg matabborre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar