söndag 29 mars 2020

29 mars

Hej!
Klubbens årsmöte blev inställt och förhoppningsvis kan vi hoppas på lite lugnare tider vad avser virusspridning. Vi får nog vänta till maj eller juni innan mötet blir av. Vi i klubben som fiskar på varje ledig stund har utnyttjat de senaste dagarnas vackra men kyliga dagar till fiske från båt.

Nattkylan har gjort att stora delar av Sommen varit täckt av nyis flera dagar i rad. Solen har gjort att isen försvunnit fram på dagen. I går lördag morgon var det is på stora delar av Sommen utanför Malexander på morgonen. Jag valde att åka till västra Sommen och där fanns det öppna områden men is fanns även där.  Det blev en kombinerad gädda och abborrtur. Det skulle visa sig att abborrarna var en aning tröga och fisket övergick alltmer till gäddfiske. Gäddorna som gick bottennära på 12-15 m kurvan tog glatt en serverad jigg. Totalt 7 gäddor som returnerades och 6 abborrar i spannet 200 gr till 400 gr förutom en del 50 gr blev fångsten.

Stefan Hermansson och Erik Oskarsson valde Vättern i går lördag. De fick 7 rödingar som växelvis tog beten i ytan samt på rigg. De valde att återutsätta samtliga fiskar. Det fanns bara några båtar till utanför Hästholmen rapporterade Stefan. Vilket var en aning förvånande då jag på fredagen under samma väderförhållande såg minst 10 båtar på sjön. Jag var där redan vid 06.15 tiden och gav mig hemåt vid 14.00 tiden. En lax och två rödingar sparade jag.

En eftermiddag för en vecka sedan tog jag en gäddtrollingtur på västra Sommen. Nordvind, mulet och bistert var det. Några vobbler fick gå på 10 m och resten runt 3 m. Ekolodet tecknad stor fisk pelagiskt på 10 -12 m och bottenära ner till 16 m men när det väl hände något var det på 3 m ute över 20-25 m. Kanhända underskattar man gäddfisket så här års. 5 gäddor och den längsta på 90 cm säger att gäddtrollingen även kan fungera i mars månad. Vattentemperaturen var 3,2 grader och därmed var det långsam trolling ( 1,5-1,6 knop) som gällde.

Klubbens nästa aktivitet är båtpimpel den 18 april.

Henry

Erik på Vättern. Stefan bakom kameran 


Fredagens fiskar


Sommengädda 90 cm på trolling


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar