söndag 8 mars 2020

8 mars

Hej!
Någon vinter fick vi inte även om några nätter varit kalla den senaste veckan. Det ser ut som att våren är här nu. Efter en båtpimpeltur på Sommen den 28 februari då stora delar av Sommen var täckt av nattis ( minus 6 grader på morgonen) bestämde jag mig för att börja trolla på Vättern. Vindarna skulle tillfälligtvis avta och därmed var Vättern ett alternativ. Tre turer har det blivit och vid den första turen blåste det 8 m/s och det blev en jobbig dag. Därefter bjöd fredag och lördag på nästan blank sjö.

Totalt 22 fiskar har det blivit fördelat på 2 laxar, 4 öringar och 16 rödingar. Störst fisk i varje art är lax 6,1 kg, öring blank 3,5 kg och röding 4 kg även den blank. Tendensen har varit att djupriggsfisket var överlägset. Utan rödingen i Vättern skulle fisket vara väl händelsefattigt.
Röding beståndets återhämtning är en framgångsaga i Vättern. Vi som fiskade på  90 och 2000 talet i sjön kan övertyga om att rödingen då var klart sällsyntare i fångsterna.

Många utnyttjade de fina dagarna och på lördagen var det gott om båtar på Vättern. Mars månad brukar vara svårfiskad men den milda vinter vi haft gör att fisken är mer aktiv än normalt för årstiden. Vattentemperaturen ligger nu runt 4 grader vilket aldrig hänt i mars förut. Vid många år har det varit 0,5 till 1,5 grader i sjön vid denna tid och därmed har fisket varit svårare.

Göran Edvardsson har varit ute och båtpimplat de senaste dagarna och Sommen abborrar har visat sig vara riktigt huggvilliga. Bra djup har varit runt 23 m.

Inbjudan till klubbens årsmöte den 28 mars kommer här på bloggen i veckan. Något Km i pimpelfiske blir det inte. Vi får hoppas på is i december.

Henry




Vättern fredag fm.

Fredag em.

Lax 6,1 kg


Fredagens grand slam


Sommen 28 februari


Sommenabborre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar