tisdag 12 maj 2020

12 maj

Hej!
Vi är nu framme i mitten av maj. Några försommardagar har vi fått men blåst och kalla nätter med minusgrader har dominerat maj månad hittils. På Sommen har det blivit fler båtar med sportfiskare. Både trolling och spinnfiskare har jag pratat med. Tendensen är att de få dagarna med bra väder har lockat ut många på sjön. Men vid de tillfällen jag varit ute i blåst eller regn har jag varit ensam.

Flera har fiskat med djuprigg och olovliga rödingar under 60 cm förutom gäddor har varit vanligast i fångsten. Öringarna har varit mer ovanliga. Vi som fiskat med ytgående vobbler har nog fått fler öringar än rödingar vilket är som det brukar på våren.

Klubbmedlemmen Roger Grip fick en vacker gädda på 12 300 gr som mätte 115 cm vid trolling pelagiskt med vobbler. Trots att det troligen var en fisk som lekt var konditionen på fisken bra. Jag har även för egen del fått en del gäddor pelagiskt de senaste veckorna med en topp på 9 kg som uppvisat en ovanligt bra kondition. Kanhända den milda vintern gjort att gäddleken skedde extra tidigt i år och att fisken redan har ätit upp sig. I antal har östra sjön gett färre men klart större gäddor än den västra delen.

Fisket har jag upplevt som det brukar vid den här årstiden. Båtpimpel efter abborre har blivit svårare ju längre fram på våren vi kommit.  Fisken är nu spridd och finns oftast på 12-15 m bottnar. Januari och februari var nog den bästa månaderna för abborrfisket. Abborrarna stod djupt (24-28 m) och var samlade i stora stim vilket gav ett bra fiske.
Trolling med ytgående beten har för mig gett öring och en del röding. Men som vanligt har det handlat om många timmars trollande mellan varje laxartad fisk. Som tur är kommer det gäddor och bryter trollingkoman för en stund.

Klubbens framflyttade gäddtävling ser ut att blåsa bort även kommande helg. Beslut om tävlingen blir av kommer nu på fredag här på bloggen.

Här kommer lite bilder från de senaste veckorna.

Henry



8 maj 04.50

Gädda 12 300 gr (återutsatt)

Välgödd maj gädda (återutsatt)

Kopparfärgad Sommenöring (återutsatt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar