måndag 7 december 2020

Fångstrapporter

 Hej!

Vi får nu så sakteliga summera fisket i Sommen för 2020. Jag har fått in en del fångstrapporter. Ni som ej skickat in. Allt är av intresse. Jag har nu sammanställt rapporter av fisket i Sommen sen 2014. Detta är ett bra argument gentemot Sommens Fvo då det gäller fisket framöver för oss sportfiskare. Röding och öringbeståndets utveckling syns klart. Bestånden ökar vilket är positivt för oss som fiskar. Vi överutnyttjar ej bestånden. Som sagt var skicka in till undertecknad. Kolla bloggen till höger så ser du hur du går tillväga. Sammanställningen kommer i januari. Tack på förhand.

För egen del har det på fiskefronten blivit Vätternfiske. Abborrarna i Sommen får vila sig. Fisket har väl varit bra i Vättern totalt sett. Vi som fiskade i Sommen på 80 talet efter laxartad fisk fick som regel vänta 35 till 40 timmar mellan huggen. Så 10 påslag per dag i Vättern är ej att förakta. De som är mest roligt är öringens och rödingens andel i fångsten ökar. På 80 och 90 talet dominerade laxen och de övriga arterna tillhörde ovanligheten. Klarälvslaxen som nu planteras in verkar ha överlevt och de dominerar bland laxfångsten. De få Gullspångslaxarna som finns kvar är lätträknade. Fisket har väl på grund av den höga vattentemperaturen (8- 9 grader) varit lite knepigare än motsvarande tid de senaste  åren. Sammantaget har farter runt 1,7 knop fungerat och lite längre linutsläpp varit avgörande. Fisken verkar skygga mer än som varit normalt. Kanhända har det fiskats mycket och alla båtar på sjön stör en del.

Här under kommer bilder på fiskar från Vättern fångade de senaste veckorna. Finaste fångst är nog den blanka öring på 5,4 kg jag fick. Öringar över 5 kg tillhör ej den vanligaste fångsten i Vättern. I Sommen är 5 kilos öringar ej ovanliga. Håll till godo.

Henry


Vätternöring 78 cm vikt 5,420 kg


Vätternöring 3,6 kg



Vätternlax 4kg +


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar