tisdag 29 december 2020

29 december

 Hej!

Regn och blåst dominerar just nu på väderfronten även om vi fick någon dag med minusgrader (annandagen). Båtfiske är det som gäller och abborrfisket är på topp just nu trots vädret. Fisken har nu klivit ner och finns bottenära och därmed lättare att få. Visst kan en del abborrar följa med några meter upp när en fisk dras upp. Men oftast simmar de ner igen. Vid båtpimpel tidigare på hösten kan stimmen splittras när alla rusar upp från botten.

Jag har fiskat i några olika vatten i södra Östergötland. Gemensam nämnare har varit nors och därmed har fisken oftast stått väldigt djupt. En viss begränsning märks när det är mulet och fisken som vistats djupast har varit ointresserad av det som bjuds. Men ganska snart går det att hitta rätt djup i relation till ljuset.

Det jag märkt är att varje sjö har sin egen abborre vad avser färg/ kroppsform. I vissa sjöar är de ganska bleka i tonen och en mil bort i ett annat vatten klart mer färgade även om vattenfärgen är lika. Om det finns kräftor så blir det röda färginslaget tydligt. Jag fiskade i ett mindre vatten (pga. blåst) igår som håller både kräftor och nors och därmed var fisken ej så blek. Bra fiskedjup i regn och blåst var för mig igår 17 m. Fisket gav ej många fiskar (18 st) men de 10 största var riktigt fina. Fisken skyggar nu ej för stor pirk (110 mm- 120 mm) och därmed går det bra att hålla bottenkontakten även om fisket sker på nivån 17-24 m.

Efter nyår verkar det bli något lugnare och därmed går det att fiska på större sjöar som normalt brukar vara vindkänsliga.

Här kommer lite bilder från den senaste tiden.

Henry


Vacker abborre i håven


Abborrmat


En aning bleka abborrar


1 mil bort, klart mer färg. Kanhända att kräftor delvis ingår i kosten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar